Количка
продукти: сума: лв.

Национален телефон: 0700 11 001

Странната история на отслабването /продължение/

Сигурно почти няма жена, която да не се е подлагала на всевъзможни диети. Понякога те са свързани с лишаване от определени съставки в храната. Друг път са си чисто гладуване. И всичко в името на това да изглеждаш красива. Всъщност, както стана дума в предишната статия, слабата жена като идеал за красота навлиза като тенденция  сравнително късно. В голяма степен за това допринася развитието на филмовата индустрия и висшата мода. И все пак през вековете има редица опити да се поддържа фигура, като понякога това е с медицинска цел, друг път от чиста суета. Но борбата с излишните  килограми нерядко създава и някои, да ги наречем, твърде екзотични и дори опасни рецепти. 

Жертви за едната хубост 

Идеята, че да си слаб означава да си красив, е в разцвета си първо през ХVIII и ХIХ в. Тогава се появяват и редица, меко казано, причудливи и дори ужасяващи начини да се отслабва. Трудно е да се изчислят техните жертви, но със сигурност не са малко. Една от първите рецепти, които добиват масова популярност в Европа, е свързана с употребата на смес от разхлабителни средства и арсен, стрихнин, английска сол, а понякога дори и сода каустик. Колкото и да е учудващо, през ХIХ-то столетие диетата с използването на арсен е на особена почит. Тогава започват да се появяват и пътуващи търговци, които предлагат на лековерните дами отвари, уж донесени от екзотични страни, на които приписват чудодейни свойства. 

Една от странните рецепти за бързо отслабване принадлежи на лорд Байрон. Великият английски поет агитира да се пие оцет и вода. Става ясно, че това има ефект, но цената да отслабнеш е твърде мъчителна, защото големите количества оцет предизвикват силна диария и повръщане. 

Малко по-късно свещеникът Силвестър Греъм решава, че храненето е пряко свързано със смъртни грехове, като похотта и лакомията. И започва да принуждава вярващите да се лишат от почти всичко, необходимо за нормалното функциониране на организма. Повечето вярващи се оказват в болница.

В края на ХIХ и началото на ХХ в. популярност придобива още една наистина опасна за здравето диета. На желаещите да отслабнат се препоръчва да поглъщат животински тении. Явно суетата има огромна сила, защото диетата с тения намира редица последователи. Онези, които рекламират тази поредна приумица, обясняват, че когато се достигне желаното намаляване на теглото, след това винаги може да се вземе лекарство против паразити и готово. 

Модерни времена 

Новият начин на живот, който идва с навлизането на ХХ в., води и нови форми на борбата срещу килограмите. Разбира се, някои от тях са чисто рекламни трикове. Една от най-известните в историята подобни кампании е на американската тютюнева фирма „Лъки Страйк”. През 20-те години на миналия век цигарената компания предприема мащабна акция, която минава под мотото: „Вземи цигара вместо бонбон!” От една страна, по онова време не е прието жените да бъдат виждани с цигара в ръка. Но ПР-специалистите успяват да уцелят най-болното място на дамите – започват да твърдят, че пушенето намалява килограмите. 

Разбира се, векът на рекламата ражда всевъзможни идеи, някои от които буквално смайващи. Сред тях са сапун за отслабване, екстракти от рога и копита и какво ли още не. 

Хората, потърсили помощ в Център Гарабитов знаят, че диетата, разработена от основателя на центъра г-н Иван Гарабитов не само сваля килограмите трайно, но и спомага да се подобри цялостното състояние на човека. При това с напълно натурални безвредни продукти, в съчетание с физическа активност. 

Адрес София

офис София, ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Пет: 10:00 - 19:00 часа
Събота: 10:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Адрес Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 18:00 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694

Адрес Новотел Пловдив

офис Пловдив-Гранд хотел (бивш Новотел)

Работно време:
Пон-Пет: 10:00 - 19:00 часа
Събота: 10:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 866 871