Количка
продукти: сума: лв.

Национален телефон: 0700 11 001

Сладък живот без захар

Наричана още „бялата отрова”, захарта е сравнявана с наркотик, създаващ толкова силна зависимост, колкото е зависимостта към морфинът и кокаинът. И ако това ви се струва малко прекалено, прочетете какви могат да бъдат последствията от прекомерната употреба на рафинирана захар, а след това открийте и няколко начина да се предпазите от тях. Обещаваме ви, с повече знания за това как да се грижите за тялото си и малко усилия, за да му спестите излишните „атаки“ на захарта, животът ви няма да бъде по-малко сладък. Напротив, вие ще можете да се радвате на сладките моменти още по-пълноценно!

Защо захарта е толкова вредна?

Това, което масово наричаме "захар", всъщност е рафинираният прахообразен продукт от сиропния екстракт на захарна тръстика или захарно цвекло. Той е известен също като захароза, която е комбинация от фруктоза и глюкоза.

Рафинираните захари идват в разнообразни обработени форми като гранулирана бяла захар, кафява захар, декстроза, сироп от царевица с високо съдържание на фруктоза и малцов сироп. Полезната  алтернатива са естествените захари, познати още като фруктоза, която се намира в плодовете и лактозата в млечните продукти като мляко и сирене.

Преработените с рафинирани захари храни нямат хранителни вещества, но имат изобилие от това, което наричаме "празни калории". В същото време те забързват разпадането на зъбите и други проблеми, които ще засегнем по-долу. От друга страна, плодовете и млечните продукти са много по-удачен избор, тъй като имат силата едновременно да ни заситят, да ни заредят с енергия и да ни набавят полезни вещества, благодарение на това, че са богати на витамини, минерали и микроелементи, пълноценни фибри и протеини. 

Как успява да ни навреди?

Да започнем от децата, които са най-уязвимите мишени на хранително вкусовата промишленост, тъй като захар се използва в производството на почти всеки продукт. Именно това е причината за едни от най-разпространите проблеми при най-малките. 

Специалисти доказаха, че хиперактивността може да се овладее и да се намали с минимум 50%, ако детето се храни с органични храни и се избягват пристрастяващите бързи въглехидрати. Същото важи и за някои алергии, които засягат мозъка и смущенията с нервната система.

При по-нататъшното ни развитие, нарушени се оказват много метаболитни процеси в нашето тяло, което обикновено изгаря въглехидратите като част от процеса на производство на енергия, но в зависимост от произхода им, те се отразяват и на други важни функции в организма. 

С плодовете и млечните продукти поддържаме баланса на химични реакции и хормони в тялото си, които са в полза на жизнената и растящата здрава тъкан. Но при прием на рафинирани захари, нещата не стоят по същия начин. Те вдигат излишно много нивата на инсулина и кръвната захар, като по този начин  стимулират нашето тяло да съхранява мазнините, но поради липсата на протеин и фибри, ние ние продължаваме да се чувстваме гладни и сме склонни да хапваме още и още. Консумираме храна, която не подпомага пълноценно функциите на тялото ни, а ни зарежда единствено с енергия в пъти повече от тази, която ни е необходима.

Рафинираната захар причинява хормонални смущения, тъй като води до изтощаване на надбъбречната и щитовидната жлези.

В резултат претоварваме черния дроб, причинявайки му състояние, до което вече са достигнали над 90 милиона американци. Метаболитният синдром и затлъстяването преди диабет са изключително опасни, защото те водят до диабет тип 2 – инсулинова резистентност. Докато препоръчителната дневна консумация на захар е 30 g, всъщност средно мнозинството консумираме около 95 g на ден. Част от проблема е, че 80% от това, което ядем (особено преработените храни), сега съдържа захари.

Подценява се и фактът, че тази така наречена „бяла отрова“ потиска действието на белите кръвни клетки и като цяло на имунната система.

Рафинираните въглехидрати способстват и за извличането на калция от костите (остеопороза, кариеси), водят до промяна в количеството на калций в кръвта и повишава киселинноста й (рак и други дегенеративни състояния). Доказано е също, че захарта увеличава нивото на холестерола (сърдечно-съдови заболявания). Прекомерната употреба предизвиква изчезването на полезни чревни бактерии, които произвеждат витамини от групата В, необходими за правилното функциониране на централната нервна система. Ето защо захарта трябва напълно да бъде изключена от менюто на хора с психически заболявания като шизофрения например.

Големият проблем днес е, че хората преяждат със захар, а в същото време гладуват до смърт. Налице е глад за полезни вещества на клетъчно ниво, които се опитват да запълнят с поглъщането на все повече празни калории и така се въртят в безкраен порочен кръг. Краят му може да бъде поставен като организмът се прочисти от натрупаните токсини, за да може да се преодолее „захарния глад“ и да се започне нов по-здравословен хранителен режим, с който качеството на живот кардинално се променя. Тук на помощ идва натуралният сироп Мадал Бал, който е основен компонент в програмите за детоксикация, предлагани в център Гарабитов. След като тялото вече е изхвърлило отровите, идва ред и на изграждането на полезни навици, които ще ви помогнат да избегнете зависимостта си към захарта бъдеще. Още за захарта ще прочетете в следващия ни материал.

Адрес София

офис София, ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Пет: 10:00 - 19:00 часа
Събота: 10:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Адрес Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 18:00 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694

Адрес Новотел Пловдив

офис Пловдив-Гранд хотел (бивш Новотел)

Работно време:
Пон-Пет: 10:00 - 19:00 часа
Събота: 10:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 866 871