Количка
продукти: сума: лв.

Национален телефон: 0700 11 001

С дъх на канела или многото ползи от една единствена подправка

garabitov.com_novina_kanela.jpg Знаете ли, че някога канелата е била по-ценна от златото най-вече заради полезните си свойства за организма на всеки човек и широкото си приложение в медицината. И макар в наши дни повечето хора да предпочитат да се сдобият с 24 карата, вместо с 24 грама канела, оказва се, че тази ароматна дървесна кора може да притежава незаменими качества, особено тогава, когато става дума за нашето здраве.

Изследванията на канелата продължават и много нейни предимства тепърва се откриват, но всички наблюдения до момента потвърждават, че макар да е често срещана и много популярна, позитивите, които подправката е в състояние да донесе, са подценявани или непознати за мнозина. Има обаче някои ползи за здравето, които изглеждат особено обещаващи и със сигурност няма да ви коства нищо да опитате.

От диабет до редуциране на болка, щипка канела може да бъде ваш съюзник в борбата с някои често срещани проблеми.

Канелата като лекарство назад в историята

В изследвания през 2011 г. са открити десетки споменавания за канелата във фолклора на различни култури, където се е използвала като цяр на всевъзможни заболявания: от акне до преждевременна еякулация и дори евентуално използване като антидот на змийската отрова. Тези твърдения обаче все още не са потвърдени на 100% и продължават да бъдат разглеждани от науката.

Без съмнение, канелата е използвана в продължение на векове като лекарство в традиционната аюрведа и китайската медицина. Известна със своите предимства, свързани с храносмилането и стомашно-чревните оплаквания, канелата отдавна се използва като основно лекарство за киселини, лошо храносмилане и гадене.

Тайната на подправката се крие във вещество наречено канамалдехид. То е причината за много от противогъбичните и антибактериални свойства, които канелата притежава и я правят чудесно допълнение към здравословното хранене.

Може да помогне за лечение на диабет тип 2

Как ли? Ключът е в увеличаването на инсулиновата чувствителност в организма – чувствителността на клетките, която бавно намалява с възрастта и с консумацията на повече захар.

Канелата, която е напълно нетоксична, „поправя“ рецепторите, за да реагират отново на инсулина,  а с течение на времето, нивата на захар в кръвта се нормализират поради повишаване на инсулиновата чувствителност.

Помощник при метаболитни заболявания

След като видяхме, че може да влияе ползотворно при диабетни заболявания, не е изненада, че  канелата може да бъде ефективна при намаляване на усложненията и възможната смъртност при метаболитния синдром, включително намаляване на кръвното налягане, плазмената глюкоза, затлъстяването и дислипидемията..

Канелата също може да се използва като средство за подтискане на апетита, благодарение на естествения си сладък вкус.

Понижава и лошия холестерол

Тя повдига нивата на HDL (" добрия ") холестерол и така помага за отстраняването на LDL („лошия“ ) холестерол от тялото.

Редовният прием на канела може да помогне и за смекчаване на последиците от храненето с високо съдържание на мазнини чрез забавяне покачването нивата на кръвната захар, което настъпва непосредствено след хранене.

Има анти микробно действие

За канелата е доказано, че се бори с гъбични, бактериални и вирусни елементи в храните: не е изненадващо, че в Средновековието, когато развалянето на храната е много по-често срещано, много рецепти, както сладки, така и пикантни са ухаели на канела. Именно за това подправката може да се използва за лечение и превенция на белодробни инфекции, настинки, бронхити като спомага за изчистването на секретите и подобрява кръвообращението.

Надежда при борбата с вирусни заболявания

Антимикробните свойства на канела се простират и до вирусите, което показва, че тя може да помогне дори при овладяване на симптомите на сериозни заболявания като ХИВ.

И още…

  1. Регулира количествата кандида в стомашно чревния тракт
  2. Помага при симптоми на Алцхаймер и Паркинсон
  3. Има анти-канцерогенни свойства
  4. Въздейства противовъзпалително
  5. Слави се като добър естествен антиоксидант
  6. Използва се при борба с конюнктивит
  7. Може да бъде натурален репелент

 

Ние от център Гарабитов винаги сме подкрепяли природните методи на лечение и натуралните решения. За нас тайната се крие в комбинацията от полезни продукти и системите ни от дихателни практики и упражнения, матрично-ритъмна терапия, детокс програми, лечебна терапия за стъпалата, медитация. Канелата може да намери своето място в рецептите от различните варианти за пречистване на организма с коктейла с дървесен сироп Madal Bal.  Като приятна алтернатива на лютите червен пипер и джинджифил, подправката ще внесе вкусово разнообразие и неподражаем естествен аромат на избраната от вас детокс програма.  

 

 

Адрес София

офис София, ул. Самоков 28Г

Работно време:
Пон-Пет: 10:00 - 19:00 часа
Събота: 10:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 897 701700
+359 2 8548766

Адрес Пловдив

офис Пловдив, ул. Академик Петър Динеков №10

Работно време:
Пон-Пет: 09:00 - 18:00 часа
Събота: Почивен ден
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 915704
+359 32 696700
+359 32 693694

Адрес Новотел Пловдив

офис Пловдив-Гранд хотел (бивш Новотел)

Работно време:
Пон-Пет: 10:00 - 19:00 часа
Събота: 10:00 - 18:00 часа
Неделя: Почивен ден

office@garabitov.com

+359 899 866 871